PROGRAMIRODA DEBRECENBEN

"MI AZÉRT VAGYUNK, HOGY ÖN LEGYEN"

Legfrissebb Híreink
Bérkompenzáció 2013
A támogatás elősegíti a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatottak munkahelyének megőrzését, új munkahelyek minél nagyobb számban történő létrehozása, a bérek reálértékének megőrzése.
2013-04-17 10:06:44
KUPONOK
Aktuális akcióink
Töltse le
kuponjainkat,
vásároljon
kedvezménnyel!

Kuponok megtekintése
Türelmesen!
Megjelent

Megjelent a 2013-as életen át tartó tanulás pályázati kiírása

   Megjelent az Egész életen át tartó tanulás program 2013-ra szóló pályázati felhívása, amely az oktatás, a szakoktatás és a szakképzés minden típusára és szintjére vonatkozik.
   Az egész életen át tartó tanulás terén létrehozott uniós cselekvési program (Lifelong Learning Programme - LLP) célkitűzése, hogy az egész életen át tartó tanulás révén hozzájáruljon az Európai Unió mint fenntartható gazdasági fejlődéssel, több és jobb munkahellyel és nagyobb fokú társadalmi kohézióval rendelkező, fejlett, tudásalapú társadalom előmozdításához. Mindenekelőtt elő kívánja segíteni az Európai Unión belüli oktatási és képzési rendszerek közötti kölcsönös cserét, együttműködést és mobilitást, hogy e rendszerek az egész világ számára minőségi referenciaértékké válhassanak.
   Célja, hogy ösztönözze a részt vevő országok oktatási és szakképzési rendszereinek modernizációját és az új feltételekhez igazítását, különösen az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek összefüggésében, és hogy az európai hozzáadott értéket közvetlenül juttassa el azokhoz az állampolgárokhoz, akik a program keretében részt vesznek a mobilitási és egyéb együttműködési tevékenységekben.

A felhívás, valamint az útmutató letölthető: 

Forrás: Piac&Profit

 

Pályázati Fogalomtár

 

Hogyan kell EU-s pályázatot nyerni?
Fogalomtár

Amit már mindenki tud, akár egy kisiskolás, hogy minden egy jó ötlettel kezdődik, amit egy pályázat kiszemelése, majd megírása követ. Példáként azt mondanám, ha az ember autót akar venni, csak azt nem tudja mégis milyet, mekkorát, lóerő, színe...stb, ez így ugye nem elég az elinduláshoz, ennél azért egy kicsit tovább kell terveznie, mert így elég tág a piaci „vadászterület". Éppen így van a pályázatokkal is, ezért kell az elképzelésekhez keresni a pályázatot." „Pénzt bárhonnan" gondolat, így ebben a világban, nem igazán életszerű.

Képzeljük el, ha én, egy álomtargoncát akarnék minden áron rábeszélni a majdani pályázóra, holott az ügyfél kimondatlan érdeklődése teljes más irányú lenne. Meg kell fordítani a gondolkodást. A pályázónak tudnia kell előre, mit is szeretne, hisz nem a gombhoz keressük a kabátot, hanem a kabáthoz a gombot!

Legyen meg egy elképzelés, mit is szeretne fejleszteni, tájékozódjon! Ne engedje, hogy rábeszéljék haszontalan és Ön számára kivitelezhetetlen megoldásokra, légből kapott pályázatírásra!

Nem szabad hagyni, hogy olyan fejlesztéseket beszéljenek rá az emberre, amit nem tud végigcsinálni, pláne, ha már az elején nem is igazán akarja, csak jó volt az értékesítő! Így különben a történet mindig rossz szájízzel ér véget, és soha többet nem akar pályázni, az addig igen aktív érdeklődő, és segítő támogatást sem kap.

Nyugodt pályázással, együtt jár a figyelmes, pontos adminisztráció, a felelősség, türelem, energia és a pénz, amivel előre tervezni kell. Ezért ha tudjuk, milyen kapacitásaink vannak, mit szeretnénk, - lehet az vázlatos is akár - akkor tudunk pontos válaszokat kapni az esélyekről, lehetőségekről, csak így lehet elindulni, csak ebben az esetben, addig nem igazán.

Pályázati útmutató:

Nagyon fontos, úgy elindulni, hogy az alapinformációkat olyan helyről kérjük, keressük, ami biztosan megbízható forrás. Legegyszerűbb módja a tájékozódásnak a Hatóság oldalain való kalandozás. Itt nagyon figyelmesen el kell olvasni a kiválasztott pályázat útmutatóját, hisz ebben kapjuk meg a válaszainkat a kérdéseinkre. Milyen kötelező kritériumok vannak, amelyeknek meg kell felelni, a kizáró okok, mit kell teljesíteni/bevállalni a pályázathoz, biztosítékot kell-e adni és, ha igen mit...stb.

Csak az számon kérhető egy pályázat elbírálásában, ami ezekben az Útmutatókban megtalálható!

Elbírálási alapszabályok:

Alapvetően a pályázatok elbírálásában két alapszabály van, amelyre nagyon fontos annyi időt szánni, hogy pontról - pontra mindent leellenőrizhessünk. Ezek a formai és szakmai követelmények. A formai követelményeken való megfelelés az első lépcső a bírálatnál, és csak akkor kerülhet a pályázat szakmai bírálatra, ha itt minden tökéletes. Éppen ezért kell odafigyelni, hogy ne hiányozzon egy pecsét se, ne legyen hiányosan kitöltött rész az adatlapon, ne hiányozzon aláírás, vagy melléklet, mert a rengeteg munka kárba vész, és elutasítás után, már csak szomorkodni tudunk, hogy a fene egye meg, nem sikerült, pedig milyen jól jött volna, és annyi mindent megtettünk a nyerésért.

Itt kell azt is leszögezni, hogy csak olyan adatokat, számokat írjunk le, amelyek nem túlzók, illetve pontos értékek, tehát a számítások, számítási hiba nélküliek.  A megfelelő példányszámban és a kért formátumban lehet csak pályázatokat postára adni, a Hatósághoz eljuttatni, a megjelölt határidő kínosan pontos betartásával. A szakmai részt úgy kell megírni, hogy meggyőzzük a bírákat, érdemesek vagyunk a támogatás elnyerésére, a megítélt támogatás jó helyre kerül, egy vállalkozás tényleges fejlődésére szánták. A cél a magyar vállalkozások fejlődése, pályázatokon elnyerhető támogatás segítségével.

Tehát egy jól megírt pályázat pontosan úgy néz ki, azt tartalmazza, olyan formában van megírva, olyan mellékleteket csatolva, ahogy azt a Hatóság kéri pontosan leírva az Útmutatóban.

Projekt adatlap:

Egy olyan dokumentum, amelyet kitöltve kell benyújtani a megcélzott pályázat Kiíró vagy Közreműködő Szervéhez, a bíráló Hatósághoz. Tartalmazza a pályázó adatait, részletesen leírt projekt ötletét és a kötelező csatolandó mellékleteket.

Ezt az adatlapot egy kitöltő program alkalmazásával lehet csak elektronikusan kitölteni a hivatalos oldalról letöltve, ezután kinyomtatva és adathordozóra is le lehet menteni. Az új szabály szerint és hogy „ne vágjuk ki több fát,"egyszerűsítették a beadás módját, és szinte mindegyik pályázatot csak CD -n kell már beadni, így a lehető legkevesebb papírt kell ez ügyben felhasználni (pl.: nyilatkozat).

A Hatóság oldalán az eddig megjelent összes pályázat kitöltő programja található, így a már lejárt pályázatoké is. Minden esetben győződjön meg arról, hogy az adott pályázathoz csatolt aktuális és érvényes kitöltő programot használja.A nem megfelelő kitöltő program használata a pályázat elutasítását eredményezheti!

Milyen időszakról beszélünk: 2007 - 2013 (Új Magyarország­­ Fejlesztési Terv II. - Új Széchenyi Terv)

Magyarország számára 2007 - 2013 között 22,4 milliárd euró fejlesztési forrás áll rendelkezésre. Tehát most van lehetőség a pályázati pénzeket még elnyerni, támogatásokat bankszámlán tudni, és hátradőlni, hogy: „IGEN! Megcsináltam! „Az utána levő évek terveit még nem látjuk, de azt igen, hogy ez az év még előttünk áll és igencsak kedvez a támogatásoknak. Miért kellene kihasználatlanul lezárni ezt a ciklust, hogy mások vigyék el a mi pénzünket? Ki kell használni, minél több támogatást el kell hozni, hogy a magyar vállalkozások gazdagodjanak. Ezek a pénzek a mi befizetett forintjaink túlnyomó részben, tehát miért ne járjunk jól, és nyerjünk vissza minél többet belőle? Pályázzunk, nyerjünk, valósítsuk meg az álmainkat, egy-egy „akciós" lehetőséget kihasználva. Bárhogy is nézzük, akár a 30%  - pláne  a 100%-os támogatás is talált pénz. Ráadásul olyan még egyszer sem fordult elő, hogy január környékén megnyitott pályázatok legyenek. Átcsoportosított pénzek, meghosszabbított határidők nagy várakozások jellemezték az év kezdését. Mozdulni, egy jó tervvel előállni most kell! A 2013 már csak lecsengése lesz az idei évnek, mert a pénzek nagy részét ebben az évben osztják.

 

 

Fejlesztési területek:

Ebben a 7 éves pályázati ciklusban, hat kiemelt területen indultak összehangolt állami és uniós fejlesztések, úgymint a gazdaság, a közlekedés, az emberi erőforrások, a környezet és energetika, a területfejlesztés és a közszolgáltatások terén.

Mit jelent a pályázat és ki pályázzon?

A pályázat egy dokumentáció, egy projektötlet /terv leírása. Funkcióját tekintve egy kérelem, amit azzal a céllal készítünk, hogy projektünkhöz külső pénzügyi forrást, azaz visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást szerezzünk. A pályázatírás mindig a második lépcső, minden egy jó, megvalósításra váró ötlettel, fejlesztési elképzeléssel kezdődik. Olyanoknak találták ki a pályázást, akiknek van ilyen elképzelésük. Olyan vállalkozásoknak lehetőség ez, akik kibírják pénzügyileg az „ingyen pénz" megérkezését, hisz a támogatás nélkül is meg tudnák valósítani fejlesztésre váró ötleteiket. (Egy jó pályázat első és legfontosabb eleme, egy valós, reálisan megvalósítható fejlesztési szándék.)

A pályázatírás a második lépcső, minden egy jó fejlesztési elképzeléssel kezdődik.

A pályázat életciklusa

A pályázat, a megírását követően postázás útján a Hatósághoz kerül, ahol automata elbírálások sorozata következik. Először formai bírálat alá esik, amit szakmai bírálat követ. Ezt követi pár hónap múlva jó esetben a nyerési értesítő, vagy az elutasítás, ami pontokba szedve rámutat a hiányosságokra, hibákra. A nyerési értesítő kézhez vétele jelenti az igazi munka elkezdését. Szerződéskötés következik a hatósággal, melynek a tartalmi lényege, hogy a pályázatot pontosan úgy fogják megvalósítani, ahogy azt a pályázati dokumentációban leírták. Az elkezdés és a zárás között van a nyomon követés, jelentések, zárójelentések, illetve maga a zárás is. Ez a legfontosabb szakasz egy pályázat életében, hisz itt láthatóvá válik a fokozatosan megvalósult „álom", maga a fejlesztésre váró ötlet átlépi a tervezés határait, és életre kel. A támogató szervezetek a vissza nem térítendő támogatásért cserébe elvárnak bizonyos kötelezően teljesítendő tevékenységeket, előre meghatározott indikátorokat tartatnak be és ellenőriznek. Ezekkel a kötelező elemekkel jó, ha minden pályázó, vagy pályázni vágyó vállalkozás tisztában van.

Alapvető kizáró okok közül - de a teljesség igénye nélkül - az alábbiak olyanok, amelyek majd minden pályázati kiírásban megjelennek:

  1. Legfontosabb kizáró okok között a negatív saját tőke, csőd -felszámolási eljárás, vagy végelszámolás, köztartozás alatt álló vállalkozások vannak
  2. összeférhetetlenség fennállása
  3. rendezetlen munkaügyi kapcsolatok
  4. nem pályázhat, vagy leállítják a pályázási folyamatot annál, akinél hitelt érdemlően kiderül, hogy a pályázati szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltat. 
  5. pályázó tevékenysége szerint vannak meghatározott korlátok,
  6. iparági korlátozás
  7. vállalkozás gazdasági mutatói szerinti korlátok
  8. a területi korlátozás

Természetesen egy jó pályázatíró/tanácsadó cég sok mindenben segítheti ügyfelét, és kéz a kézben viheti át a rábízott vállalkozást a pályázati akadályokon, támogatás elnyerésének útvesztőin. A szoros együttműködés, kölcsönös bizalomra épül, amely garanciája a sikeres pályázatnak.

A vissza nem térítendő támogatás gyakran hallott fogalom, ami persze hogy azt jelenti, ami : Nem kell visszafizetni, nincs visszafizetési kötelezettség. A legjobb dolog, ami létezik, mert így pénzhez jut egy vállalkozás, és így oly módon segítik a fejlődését, hogy a különleges támogatást, nem kell visszaadni. Ilyen lehetőséget még a bankok sem tudnak ajánlani.

•Célja: A foglalkoztatottság bővítése és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése

Utófinanszírozás

A legfontosabb fogalom, amellyel sokan nincsenek is tisztában, hogy ezek a vissza nem térítendő pályázatok, mind utófinanszírozású konstrukcióban kerülnek kiírásra.

• Tehát a pályázó a projekt egy része vagy a teljes egészének megvalósítása után, a  Támogatási Szerződés megkötése, a számlák és a fizetési kérelem benyújtása után juthat a támogatáshoz. Ez azt is jelenti, kell rendelkezni már az elején annyi önerővel - amelyet természetesen a mellékletben banki folyószámla kivonattal alá is kell támasztani - hogy önállóan is, pályázat nélkül is megfinanszírozhatnánk a fejlesztési elképzelésünket. Így viszont jobban is járunk, hisz utólag a beruházás bizonyos százalékát visszakapjuk. Ez lehet akár 20%-tól egészen a 100%ig. Kinek nem jön jól egy ekkora összeg, amit nem kell visszafizetni?
• Fontos! Ha komolyan gondolja a pályázást, ne vásároljon meg semmilyen eszközt, vagy gépet, amit pályázati támogatásból is beszerezhetne, mert az megkezdett projektnek tekinthető, bírja ki, legyen türelmes és pályázzon rá!

Melléklet

Pályázat alapinformációi mellett szükség van olyan iratokra, amelyek bizonyítják a pályázatban leírtakat. Ezeket hívják mellékleteknek. Ezek segítik a bírák munkáját. Vagyis olyan csatolandó dokumentumok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy pontos adataikkal alátámasszák a pályázatban leírtakat, melyek elbírálás szempontjából nagyon fontosak. Például: aláírási címpéldány, cégkivonat, fotók, határozatok, nyilatkozat a taggyűlésről, tervrajzok, pénzügyi beszámolók...stb.

Hiánypótlás

Ez hál'istennek egy jó mentsvár! Általában egy külön értesítés érkezik a hatóságtól, mely felhívja a figyelmet egy a pályázathoz kapcsolódó információnak a pótlására, és hozzárendel egy határidőt, ameddig várják az anyagot, és ez csak addig az időpontig pótolható. Vagyis ez egy utólagos lehetősége annak, hogy bizonyos Útmutatóban meghatározott adatok, vagy mellékletek pótlása megtörténjen, amelyek a beadási határidő betartása miatt még nem lettek csatolva a pályázathoz.

• A hiánypótlás csak egyszeri alkalommal lehetséges, és a határideje nem meghosszabbítható! 
• A benyújtandó mellékleteknél mindig kiemelten ügyeljünk azok érvényességére és hitelességére.(Pl.: esetenként cégkivonat 30 nap!)
Ha valaki lecsúszik a Hatóság által kért adat meghatározott beadási határidejéről, akkor a pályázat erre a hiányosságra való tekintettel, formai hiba lévén, elutasításra kerül.

Biztosíték

A pályázó köteles a pályázathoz fedeztet, más szóval biztosítékot bemutatni, ez az egyik alapja többek között a támogatás elnyerésének, és a Támogatási Szerződés megkötésének. Legjobb a bankgarancia bemutatása, vagyis van a számlánkon elég pénz ahhoz, hogy akár önállóan is megvalósítsuk a projektünket, tehát van az elkezdéshez annyi önerő, abban a százalékban, ahogy a pályázat igényli.

• Tehát fontos , csak akkor tud pályázni, ha rendelkezik önerővel, számoljon ezzel!

Garanciaként benyújtható több alternatíva is pl.: jelzálog ingóságra, ingatlanra, készfizető kezesség, kötelezvény. A támogatási összeg - ideértve az előleget is - első folyósítása csak akkor engedélyezhető, ha biztosítékok a fentieknek és a Támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően rendelkezésre állnak.

Postázás

Mindig ügyelni kell arra, hogy a Pályázati Útmutató milyen címet vagy postafiókot jelöl meg a pályázat feladásához. Az elkészült anyagot általában ajánlott levél küldeményként kell a megadott címre postázni. A pályázatok nagy részét CD adathordozón kell benyújtani, egy példányban, mára már nagyon kevésszer elvárás a papír formátum. A postai dátum pecsét jelzi a feladás idejét, a hatóság is ezt, nem a levél megérkezésének idejét veszi figyelembe.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu

Facebook
Témáink
Módosítások

Összefoglaló a 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet módosításáról
(Módosult az uniós támogatások felhasználását szabályozó 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet.)

   A módosítások elsődleges célja a források kihelyezésének felgyorsítása. A forrásfelhasználás egyik fő kockázatát az jelenti, hogy a projektek előrehaladása nem megfelelő, a számlák sok esetben nem érkeznek be, így a megítélt támogatási összeg kifizetése sem történhet meg.


További információ