PROGRAMIRODA DEBRECENBEN

"MI AZÉRT VAGYUNK, HOGY ÖN LEGYEN"

Legfrissebb Híreink
Bérkompenzáció 2013
A támogatás elősegíti a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatottak munkahelyének megőrzését, új munkahelyek minél nagyobb számban történő létrehozása, a bérek reálértékének megőrzése.
2013-04-17 10:06:44
KUPONOK
Aktuális akcióink
Töltse le
kuponjainkat,
vásároljon
kedvezménnyel!

Kuponok megtekintése
Türelmesen!
Megjelent

Megjelent a 2013-as életen át tartó tanulás pályázati kiírása

   Megjelent az Egész életen át tartó tanulás program 2013-ra szóló pályázati felhívása, amely az oktatás, a szakoktatás és a szakképzés minden típusára és szintjére vonatkozik.
   Az egész életen át tartó tanulás terén létrehozott uniós cselekvési program (Lifelong Learning Programme - LLP) célkitűzése, hogy az egész életen át tartó tanulás révén hozzájáruljon az Európai Unió mint fenntartható gazdasági fejlődéssel, több és jobb munkahellyel és nagyobb fokú társadalmi kohézióval rendelkező, fejlett, tudásalapú társadalom előmozdításához. Mindenekelőtt elő kívánja segíteni az Európai Unión belüli oktatási és képzési rendszerek közötti kölcsönös cserét, együttműködést és mobilitást, hogy e rendszerek az egész világ számára minőségi referenciaértékké válhassanak.
   Célja, hogy ösztönözze a részt vevő országok oktatási és szakképzési rendszereinek modernizációját és az új feltételekhez igazítását, különösen az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek összefüggésében, és hogy az európai hozzáadott értéket közvetlenül juttassa el azokhoz az állampolgárokhoz, akik a program keretében részt vesznek a mobilitási és egyéb együttműködési tevékenységekben.

A felhívás, valamint az útmutató letölthető: 

Forrás: Piac&Profit

 

Pályázatból, pénz

 

Hogyan lesz pénz egy nyertes pályázatból?

 Nyerési /elutasító értesítő

A várva várt nyerési értesítő a legjobb hír, igaz, lehet, hogy akár több hónapot kell várni rá. Ebben már azt tudatja velünk a Hatóság, hogy mekkora összeget különít el vállalkozásunk pályázati úton történő fejlesztésére, magyarul, mennyi pénzt nyertünk. Az értesítőt lobogtatva elkezdődhet az igazi munka, elindulhat az álom valóra váltása, végre indul a teljes gőzerővel fejlesztés/megvalósítás. Egy görög mondás szerint: „ha beállunk a körbe, táncolni kell!" - itt éppen erről van szó, ekkor indul az igazi munka.

Támogatási Szerződés:  

Ez a pályázati támogatás lehívásának hivatalos elindítása, mely részletesen, pontról pontra értelmezi a teendőket, az előrehaladás ütemét, a vállalásokat, a megvalósítás és a befejezés lépéseinek tisztázásával. Ez szerződés a pályázó és a Hatóság közötti írásos dokumentum, mely a pályázat megvalósításának pontos „adatait" tartalmazza. ( pl.: pályázó adatai,pályázat adatai, mellékletek,pályázat nyomon követésének lépései,támogatás kifizetéseinek szabályai...stb) Ezt a szerződést, a nyertes pályázó általi aláírása teszi hivatalossá. Ebben foglaltatik, hogy a pályázati úton elnyert támogatás valós felhasználása, hogyan is fog történni, illetve, itt vállal felelősséget a pályázó a pályázatban leírtak megvalósítására.

Előleg:

Mint tudjuk az EU-s pályázatok utófinanszírozású konstrukciók, így rendkívül fontos az a lehetőség, amely sok kiírásban, a pályázókat oly módon segíti, hogy a felmerült elszámolható költségek egy részét, előleg formájában megigényelhetik. A nyertes pályázó kifizetési kérelmet nyújthat be, amely a projekt elindítását segíti, amennyiben erre a pályázat lehetőséget ad, illetve a szerződésben is bele lett foglalva. Ez az összeg, illetve lehetőség pályázatonként változik. Van, ahol nincs rá egyáltalán lehetőség, de sok pályázatban már általában a  támogatás 25% - 50%-a előlegként lehívható.

Rövidebb idő is elég

A pályázatok elkészítésére fordítandó átlagos idő idén kb. 30%-kal csökken, a pályázatok átlagos átfutási ideje 25-40%-kal lesz rövidebb. Az év elejétől több, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat kedvezően érintő változás lépett életbe az uniós pályázati rendszerben is.

• Egyszerűsödtek a pályázatok, gyorsabb lett és kevesebb adminisztrációval jár a szerződéskötés, 2,5-szeresére gyorsultak a kifizetések.(Az adminisztráció 10 százalékos csökkenése 1 új munkahelyet jelentene szakemberek szerint.)

• Amennyiben van mód előleget kérni, azt a pályázat meghatározza, de egyben is lehet ezeket a támogatási igényeket lehívni!

Mikor kezdhető el az igazi munka?

A projekteket vagy a pályázat postára adás után, saját felelősségre azonnal vagy a nyerési értesítő kézhez kapása után kezdheti meg a pályázó. Vannak olyan pályázati kiírások, amelyek lehetővé teszik, hogy az elkészült pályázat beadása, illetve postára adása után, már másnap a pályázó saját felelősségre megkezdje a fejlesztési elképzelését megvalósítani, beszerezheti a kívánt eszközt, gépet, hisz a nyertes pályázó a támogatás összegét utólag elnyerheti, azaz visszakapja.

Maga a monitoring  (nyomon követés ) folyamata, az a pályázó pályázatban leírt projekt (azaz fejlesztésre váró ötlet, megpályázott elképzelés, maga a pályázat ), megvalósításának a menetét kíséri végig lépésről-lépésre. A Hatóság e módon vizsgálja, hogy a pályázó tényleg azt valósítja meg, amit a pályázatában leírt, pont úgy, és a leírtak alapján halad. A kitűzött projektcélok elérése tényleg biztosítottak-e, és a vállalások is rendben mennek. Az ellenőrzést többféleképp teszik, van helyszíni ellenőrzés és írásosban beadott kontroll, a cél minden esetben ugyanaz.

A pályázónak jelentési kötelezettsége is van, havonta, a megszabott határidőre kell az anyagokat a Hatósághoz eljuttatni. Ezekkel a pályázat tartalmi és időbeni előrehaladását, megvalósítását kell alátámasztani csakúgy, mint végül a zárójelentéssel,a fenntartási jelentésekkel. Ezek mellékleteként nyújtja be a számlákat a pályázó egy fizetési kérelem kíséretében, majd kapja meg az elkülönített számláról a saját számlájára a pénzt.

Az igazi varázslat tényleg abban van, amikor az ember hátradől, és végre megnyugodhat, mert megcsináltam és tényleg látszik, hogy megérte! Nem egy sétagalopp, az igaz, de utólag már nem mindegy, megvan, amit akartunk, a támogatást pedig kifizették! Tehát a vállalkozás is jól járt, és az EU-s pénz pedig jó helyre került, pláne így, hogy itthon, Magyarországon maradt.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu

Facebook
Témáink
Módosítások

Összefoglaló a 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet módosításáról
(Módosult az uniós támogatások felhasználását szabályozó 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet.)

   A módosítások elsődleges célja a források kihelyezésének felgyorsítása. A forrásfelhasználás egyik fő kockázatát az jelenti, hogy a projektek előrehaladása nem megfelelő, a számlák sok esetben nem érkeznek be, így a megítélt támogatási összeg kifizetése sem történhet meg.


További információ