PROGRAMIRODA DEBRECENBEN

"MI AZÉRT VAGYUNK, HOGY ÖN LEGYEN"

Legfrissebb Híreink
Bérkompenzáció 2013
A támogatás elősegíti a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatottak munkahelyének megőrzését, új munkahelyek minél nagyobb számban történő létrehozása, a bérek reálértékének megőrzése.
2013-04-17 10:06:44
KUPONOK
Aktuális akcióink
Töltse le
kuponjainkat,
vásároljon
kedvezménnyel!

Kuponok megtekintése
Türelmesen!
Megjelent

Megjelent a 2013-as életen át tartó tanulás pályázati kiírása

   Megjelent az Egész életen át tartó tanulás program 2013-ra szóló pályázati felhívása, amely az oktatás, a szakoktatás és a szakképzés minden típusára és szintjére vonatkozik.
   Az egész életen át tartó tanulás terén létrehozott uniós cselekvési program (Lifelong Learning Programme - LLP) célkitűzése, hogy az egész életen át tartó tanulás révén hozzájáruljon az Európai Unió mint fenntartható gazdasági fejlődéssel, több és jobb munkahellyel és nagyobb fokú társadalmi kohézióval rendelkező, fejlett, tudásalapú társadalom előmozdításához. Mindenekelőtt elő kívánja segíteni az Európai Unión belüli oktatási és képzési rendszerek közötti kölcsönös cserét, együttműködést és mobilitást, hogy e rendszerek az egész világ számára minőségi referenciaértékké válhassanak.
   Célja, hogy ösztönözze a részt vevő országok oktatási és szakképzési rendszereinek modernizációját és az új feltételekhez igazítását, különösen az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek összefüggésében, és hogy az európai hozzáadott értéket közvetlenül juttassa el azokhoz az állampolgárokhoz, akik a program keretében részt vesznek a mobilitási és egyéb együttműködési tevékenységekben.

A felhívás, valamint az útmutató letölthető: 

Forrás: Piac&Profit

 

Bank

 

Banki Finanszírozás

   Nehezen és drágán finanszíroznak ma a bankok, de a vállalkozások sem szívesen adósodnak el tíz-tizenöt évre több mint tízszázalékos kamatteher mellett. Mivel a talpon lévők többsége már minden tartalékát felélte, nincs miből beruházzon. Az ördögi kör ott zárul, amikor bár ötlete lenne, a forráshiány miatt a vissza nem térítendő uniós fejlesztési forrásokkal sem tud élni. Az államilag támogatott kedvezményes hitelek még megoldást jelenthetnek a finanszírozható cégeknek.
   Az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kilencvenes évek óta kínál kedvezményes fejlesztési forrásokat forint alapon, de euróforráshoz igazodó kamatszint mellett. Az elmúlt időszakban a bank átalakította termékportfólióját, és a kínált hiteleket az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) hét kitörési pontjához igazította, ami egyben azt is jelenti, hogy a hitelcélok a vissza nem térítendő uniós forrást nyújtó pályázatokhoz is illeszkednek. A változtatás másik oka az egyszerűsítés volt: a termékstruktúra, a folyamatok és a dokumentáció is átláthatóbbá vált annak érdekében, hogy az igénylők minél gyorsabban jussanak forráshoz.

Kicsiktől a nagyokig

   A vállalkozások mérettől függően alapvetően két konstrukció közül választhatnak. A 450 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett MFB Vállalkozásfinanszírozási Program a kis-, közép- és nagyvállalatok fejlesztését finanszírozza, míg a 10 milliárd forint keretösszegű MFB Kisvállalkozói Hitelt a mikro- és kisvállalkozások igényeire szabták. A vállalkozásfinanszírozási programban a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszközigény - például egy szállodaberuházás kapcsán a szükséges tányérok és ágynemű - is elszámolható a csakis fejlesztéshez biztosított kedvezményes forrásból

- A vállalkozásfinanszírozási program esetében ötmillió és hárommilliárd forint között lehet hitelt vagy zárt végű pénzügyi lízinget igényelni a refinanszírozott hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál, illetve ötvenmillió feletti hiteligény esetén közvetlenül az MFB-nél. A kisvállalkozói hitelt a közvetítői hálózat nyújtja, így a Regionális Fejlesztési Holdingnál és annak leányvállalatainál, a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok közvetítő cégeinél, továbbá a szerződött takarékszövetkezeteknél lehet igényelni- magyarázza Kovács István, a termékfejlesztési osztály igazgatója. - A közvetlen, illetve a kisvállalkozói hitelek esetében a hitelbírálatot az MFB végzi. A refinanszírozott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által folyósított kölcsönre az ügyfél a pénzügyi intézménnyel köt szerződést, az viseli az ügyfélkockázatot, így értelemszerűen a saját hitelbírálati struktúrája szerint dönt a finanszírozásról.

   Mivel a kockázat megítélésében lehetnek különbségek, előfordulhat, hogy a vállalkozás az egyik kereskedelmi bankban nem jut hitelhez, míg a másikban vagy közvetlenül az MFB-nél - illetve annak közvetítői hálózatában - igen.

- Nem avatkozhatunk be az általunk refinanszírozott hitelintézetek hitelbírálatába, de igyekszünk növelni a kockázatvállalási hajlandóságukat - teszi hozzá Kovács István. - Az MFB Csoporthoz tartozó Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. például állami támogatást tartalmazó hitelgarancia-termékkel áll a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások rendelkezésére, ami jelentős mértékben javítja e pénzügyi intézmények kockázati pozícióit.

Szoftveres bírálat

Bár az MFB feladata, hogy a kormány célkitűzéseinek megvalósulását segítse, hitelt csak a hitelképes vállalkozás fog kapni. Ez a legkisebb cégek esetében érzékeny kérdés. A kisvállalkozói konstrukció elbírálása web alapú szoftver segítségével történik. Bármely hitelközvetítő iroda ugyanazokat a dokumentumokat kéri be, és az automatizált rendszerben elvileg a döntés is gyors. Az előző évi beszámolóra - elsősorban a mérlegre - van szükség és a beruházásra vonatkozó információkra: üzleti és pénzügyi tervre. Egyéni vállalkozásoknak NAV-igazolást és a megelőző évi könyvelésüket kell benyújtaniuk.

A magyarországi vállalatok következő 12 hónapra vonatkozó forrásbevonási tervének változása

   Az nem kizáró ok, ha a cég az előző évben nem volt nyereséges, de alapvetően veszteséges céget az MFB sem finanszíroz. Mivel a programba beépítették a készfizető kezességet, az előírt fedezettség mértékének (ez gyakorlatilag a tőkeösszeg és egyéves kamatainak 100 százaléka) 80 százalékát a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása biztosítja. Ezért díjat nem számít fel az MFB, de a fennmaradó 20 százalékra a bank ingatlan- és ingójelzálogjogot, készpénzóvadékot vagy a többségi tulajdonos készfizető kezességvállalását fogja kérni.

Segítség a pályázatokhoz

   A hitelek az uniós pályázatok vissza nem térítendő támogatásaihoz szükséges önrészt is finanszírozhatják. A bankok számára előny, ha a hiteligénylő megítélt támogatással rendelkezik. A pénzintézet ugyanis az igénylő saját erejeként számítja az elnyert forrást.
   Sok vállalkozásnak azonban nehézséget okoz, hogy az uniós támogatások utólagos finanszírozásúak, és többeket elrettent a pályázástól a beruházási szakaszra, illetve a fenntartási időre megkövetelt biztosíték, illetve az áfa finanszírozása is. Májustól az MFB erre a problémára is kínál közvetlen megoldást.

- Ha a támogatást nyújtó a projektelemeket terheli meg jelzáloggal, a finanszírozó bank nem, vagy nehezen tudja felépíteni biztosítéki struktúráját. Ezt küszöböli ki a támogatási bankgarancia termék - mutat rá Kovács István.

   Az Áfa Hitel, a Támogatást Megelőlegező Hitel, valamint a Támogatási Bankgarancia kizárólag az MFB Vállalkozásfinanszírozási Programmal együtt, és közvetlenül az MFB-nél érhetőek el. A termékcsomag nem tartalmaz állami támogatást, mert a támogatott beruházási hitellel és a vissza nem térítendő támogatással együtt a támogatás tartalom-, illetve támogatásintenzitás mértéke többnyire meghaladná a csekély összegű vagy a regionális csoportmentességi támogatási kategóriákban megengedett maximális mértéket.
   Érdemes előrelátóan eljárni a bankválasztással már a vissza nem térítendő támogatás pályázatának benyújtását megelőzően, hiszen a pályázatok befogadásának feltétele, hogy a kedvezményezett bemutassa, rendelkezik a szükséges önrésszel - ekkor ehhez elegendő a bankok indikatív, nem kötelező érvényű ajánlata. A támogatási szerződés megkötéséhez viszont már a finanszírozó bank kötelező érvényű ajánlatára vagy magára a beruházási hitelszerződésre lesz szükség.

Forrás: Piac&Profit

Facebook
Témáink
Módosítások

Összefoglaló a 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet módosításáról
(Módosult az uniós támogatások felhasználását szabályozó 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet.)

   A módosítások elsődleges célja a források kihelyezésének felgyorsítása. A forrásfelhasználás egyik fő kockázatát az jelenti, hogy a projektek előrehaladása nem megfelelő, a számlák sok esetben nem érkeznek be, így a megítélt támogatási összeg kifizetése sem történhet meg.


További információ